Yaşlı, engelli ya da bakıma muhtaç hastalar, çeşitli sağlık sorunları sebebiyle ağız yoluyla beslenememektedir. Temel ihtiyaç olan dengeli ve düzenli beslenme içinse beslenme sondası yani nazogastrik sonda kullanılır. Uzman sağlık çalışanları tarafından çeşitli önlemler alınarak ev ortamında uygulanması ise evde beslenme sondası takma işlemi olarak tanımlanır. Evde sağlık hizmetleri kapsamında gerçekleştirilen bu uygulamalar elbette hastanın doktoru tarafından onaylanmalı, Nazogastrik sonda çeşitleri arasında uygun olan çeşit belirlenerek evde sağlık ekiplerine bildirilmelidir.
Bu doğrultuda eve gelen ekipler, gerekli ön hazırlık sonrasında sondayı takmakta, düzenli aralıklarda bakım için hastayı tekrar ziyaret etmektedir. Kocaeli’de ikamet edenler için Kocaeli Evde Sağlık ekibimiz, evde beslenme sondası takma uygulamalarında sizlere güvenilir hizmet vermeye devam etmektedir. Doktor onayı sonrası ihtiyaç duyulan burundan beslenme sondası işlemleri ve birçok evde sağlık uygulamasından yararlanmak için bizimle iletişime geçerek randevu oluşturabilirsiniz.
Nazogastrik Sonda / Beslenme Sondası Nedir?
Çiğneme ve yutma zorluğu yaşayan, 3 günden daha uzun süre ağızdan beslenemeyecek hastalar için burundan mideye doğru iletilen ve beslenmeyi sağlayacak katater, nazogastrik sonda yani bilinen adıyla beslenme sondası olarak tanımlanabilir. Burundan mideye gönderilen bu tüp sayesinde hasta, herhangi bir yutma ya da çiğneme durumu olmadan direkt olarak beslenebilir.
Beslenme sondası sebebiyle sadece sıvı gıdalarla beslenebilecek olan hasta, geçici ya da çiğneme ve yutma fonksiyonlarını geri kazanamayacak aşamadaysa ömrünün sonuna kadar beslenme sondayla beslenebilmektedir. Ancak uzun süreli hastalarda burundan beslenme yerine mide duvarının cerrahi işlemler hazır hale getirilmesi sonucu hasta mide sondası ile doğrudan mideden beslenmesi uygun olur.
Tüm bu süreçte sterilizasyon konusuna son derece önem verilmeli, gerekli bakım ve kontrollerin yaptırılmasına özen gösterilmelidir. Aksi durumda hasta enfeksiyon kapma riski taşır ve var olan hastalık durumunda olumsuzluklar gözlenebilir. Bu sebeple hastaneye ulaşımın zorlu olduğu koşullarda evde beslenme sondası takma ve bakım işlemleri için Kocaeli evde sağlık ekiplerinden destek alabilirsiniz.
Nazogastrik Sonda / Beslenme Sondası Hangi Hastalara Uygulanır?
Nazogastrik sonda, uzun süre boyunca ağız yoluyla beslenemeyecek hastalara uygulanmaktadır. Genellikle 3 günden fazla ağızdan beslenemeyecek hastalara uygulanması gereken beslenme sondası, çiğneme ve yutma güçlüğü nedeniyle aspirasyon riski taşıyan hastalar için tercih edilir. Peki nazogastrik sonda neden takılır?
Yeterli miktarda su içemeyen ve ağız yoluyla beslenemeyen hastaların, yaşam konforunu devam ettirebilmesi ve sağlıklı şekilde yaşamını sürdürebilmesi için takılır. Bunun yanı sıra alması gereken ilaçları oral yolla alamayan hastalar için beslenme sondası oldukça gereklidir. Ek olarak bilinci kapalı hastalar içinde beslenme sondası uygulamasından yararlanılır.
Evde Nazogastrik Sonda Takma İşlemi Nasıl Yapılır?
Belli riskleri bulunan ve sadece, bu alanda tecrübeli sağlık çalışanları tarafından uygulanabilen evde nazogastrik sonda takma işlemi, adımlar halinde uygulanarak takılır. Bu süreçte öncelikli önem verilen konu, ağız ve mide arasındaki mesafe ölçümünün yapılmasıdır. Nazogastrik sonda ölçümü nasıl yapılır gibi sorular hasta ve hasta yakınları için soru işareti olsa da alanında uzman sağlık çalışanları, sonda ölçümünü sorunsuz şekilde gerçekleştirmekte ve uygulamayı tamamlamaktadır.
- Öncelikle hastadan dik pozisyonda oturmasını, oturamıyor ise yan yatması istenir.
- Sondanın mideye gönderme işlemi yapılmadan önce silikon beslenme sondası üzerinde işaretleme yapılmalıdır.
- Gerektiğinde kayganlaştırıcı jel ile sonda, burundan mideye doğru gönderilmeye başlanır.
- Bu süreçte hasta, huzursuzluğunu, durulması ya da devam edilmesi gerektiğini el hareketleri ile ifade edebilir.
- Bu süreçte hastanın yutkunma fonksiyonları devam ediyorsa yutkunması istenir. Bu sayede hortumun mideye ulaşması kolaylaşır.
- Beslenme kateteri istenilen seviyeye ulaştığında kontrol amaçlı sonda ucuna enjektör takılır ve piston çekilir. Şırıngaya gelen mide sıvısı, sondanın diğer ucunun mideye ulaştığını ifade eder. Bu sayede mama sondası takma işlemi sorunsuzca tamamlanır.
Nazogastrik sonda nasıl takılır? ya da nazogastrik sonda ile beslenme dikkat edilecek noktalar konusunda bilgi ve bu kapsamda profesyonel bir destek almak için Kocaeli Evde Sağlık ekipleri ile iletişime geçebilirsiniz.
Kocaeli Evde Beslenme Sondası Takma
Kocaeli Evde Sağlık, yaşlı, engelli veya bakıma muhtaç hastalar için evde beslenme sondası takma hizmeti sunmaktadır. Ağız yoluyla beslenemeyen hastalar için temel ihtiyaç olan dengeli ve düzenli beslenmeyi sağlayan nazogastrik sonda, uzman sağlık çalışanları tarafından ev ortamında güvenli bir şekilde takılmaktadır.
Evde beslenme sondası takma işlemi, hastanın doktoru tarafından onaylandıktan sonra gerçekleştirilmektedir. Kocaeli Evde Sağlık ekibi, gerekli ön hazırlıklar sonrasında sondayı takmakta ve düzenli aralıklarda bakım için hastayı ziyaret etmektedir.
Nazogastrik sonda, çiğneme ve yutma zorluğu yaşayan, 3 günden daha uzun süre ağızdan beslenemeyecek hastalara uygulanmaktadır. Yeterli miktarda su içemeyen ve ağız yoluyla beslenemeyen hastaların yaşam konforunu devam ettirebilmesi ve sağlıklı şekilde yaşamını sürdürebilmesi için takılan nazogastrik sonda, ayrıca alması gereken ilaçları oral yolla alamayan hastalar için de oldukça gereklidir.
Evde nazogastrik sonda takma işlemi, sadece bu alanda tecrübeli sağlık çalışanları tarafından uygulanmaktadır. İşlem, öncelikle hastadan dik pozisyonda oturmasını veya oturamıyor ise yan yatmasını isteyerek başlamaktadır. Daha sonra sondanın mideye gönderme işlemi yapılmadan önce silikon beslenme sondası üzerinde işaretleme yapılmaktadır. Gerektiğinde kayganlaştırıcı jel ile sonda, burundan mideye doğru gönderilmektedir. Bu süreçte hasta, huzursuzluğunu, durulması ya da devam edilmesi gerektiğini el hareketleri ile ifade edebilir.
Nazogastrik sonda takma işlemi ve nazogastrik sonda ile beslenme hakkında bilgi almak için Kocaeli Evde Sağlık ekipleri ile iletişime geçebilirsiniz.